понедељак, 7. мај 2018.

Izveštaj sa eSecurity 2018 konferencije


Druga međunarodna eSecurity konferencija, održana je od 25. do 27. aprila u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu u organizaciji Udruženja eSigurnost. Događaj je privukao veliki broj stručnjaka iz zemlje i inostranstva u oblasti ICT, informacione bezbednosti, digitalne forenzike, IT revizije i upravljanja IT rizicima.

Glavne teme predavanja su bile posvećene upravo cyber bezbednosti i zaštiti kompanija i pojedinaca. Pored toga, konferencija je obradila i druge značajne i aktuelne teme kao što su GDPR, IoT, RF, blockchain, kripto valute itd.

Konferencija je započela treningom pod nazivom Zero day, 25. aprila. Održane su radionice za etičke hakere pod nazivom #ack4Life, gde su učesnici imali mogućnost da se upoznaju sa naprednim hakerskim tehnikama i načinima odbrane.


Konferenciju je otvorio Sava Savić, pomoćnik ministra za informaciono društvo MTTT. Tom prilikom naglasio je koliki je značaj informacione bezbednosti u današnjem svetu i izneo je informacije o tome šta Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacija preduzme u ovoj oblasti. U nastavku je dr Igor Franc, predsednik Udruženja eSigurnost svim prisutnim učesnicima poželeo uspešan rad u dva dana konferencije i izneo osnovne informacije o samom udruženju koje je organizator konferencije.

Takođe, ovo je zvanično bio i početak završnog kruga #ACK4LIFE igre, koja je organizovana tako da su nekoliko meseci pre konferencije preko sajta distribuirani zadaci za zainteresovane, a 250 učesnika je učestvovalo u ovom on line delu. Dvanaestoro je uspelo da reši svih 5 postavljenih nivoa i oni su kao nagradu dobili besplatne kotizacije za konferenciju što nije bio kraj nagradama u ovoj zanimljivoj igri.

Značajan deo prvog dana bio je posvećen GDPR regulativi i zaštiti podataka u praksi, a održan je i zanimljiv panel o tome. Moderator panela bio je dr Dragan Đokić, profesor i menadžer za bezbednost, a učesnici Nevena Ružić iz kancelarije poverenika, Armi Dinar iz PwC Srbija, Vladimir Marinkov iz advokatske kancelarija Guberina-Marinkov i dr Goran Kunjadić profesor i menadžer za bezbednost u jednoj od banaka.


Tokom konferencije predstavili su se i prijatelji udruženja ISACA, Open Link i IT veštak. Veliku pažnju posetilaca privukla su predavanja o bezbednosti blockchain tehnologija i kripto-valutama; predavanje Dejana Levaje o hakovanju RF uređaja; live haking sesija gde su Mane Piperevski i Filip Simeonov uspešno hakovali Windows 10 operativni sistem koji je bio ažuriran poslednjim bezbednosnim ispravkama, kao mnoga druga sponzora i IT stručnjaka.

Pokazani su do sada neviđeni „alati“ koji se mogu primeniti i u svakodnevnom životu za probijanje različitih sigurnosnih barijera. Počev od običnih, „fizičkih“ sigurnosnih brava, katanaca, pa sve do najsavršenijih oblika zaštite, u obliku biometrijskih podataka, pa čak i najnovije IRIS-tehnologije. Naravno, sve sa ciljem kako bi se ukazalo na potrebu edukacije i neophodnost savremene zaštite IT uređaja.

Za sve posetioce konferencije je organizovana i večera u staroj Vajfertovoj pivari u Pančevu koja je protekla u veseloj atmosferi, razgovoru i druženju. Kompanija Kaspersky, kao sponzor večere, je i ovoga puta podelila vredne nagrade svim prisutnima u vidu jednogodišnjih licenci za njihov antivirus proizvod i USB diskove. Na kraju prisutnima se u ime Udruženja eSigurnost obratio dr Igor Franc koji se zahvalio prisutnima i sponzorima i pozvao ih da i sledeće godine učestvuju na konferenciji Udruženja eSigurnost. Etički hakeri koji su uspešno rešili poslednji krug #ACK4LIFE igre dobili su vredne nagrade od kompanije Kingston u vidu SSD diskova i kripto flesh memorija.


Ovogodišnju konfereciju podržao je veliki broj sponzora: Kaspersky, Check Point, Kingston, Veracomp, Arbor Networks, PwC, Ibis Instruments, Energoprojekt Energodata, Sion Net, Panda, Avigilon, Brother, Digitron-ist, CP Security, Cards Print, SECIT Security, Piperevski & Associates.
Konferenciju je podržao i veliki broj medija: Kompanija Novosti AD, PC Press, Biznis & Finansije, BIZLife, ICT business, Internet Ogledalo i Računalo iz Hrvatske.

2 коментара:

  1. Ako vam je potrebna usluga pouzdanog hakera za hakiranje baze podataka mobitela ili sustava, brisanje kriminalnih dosijea ili vraćanje ukradenog Bitcoina, obratite se easybinarysolutions@gmail.com ili whatsapp: +1 3478577580 koji su vrlo pouzdani i povjerljivi.

    ОдговориИзбриши