понедељак, 19. фебруар 2018.

Problemi sa malverom Olympic Destroyer na otvaranju Olimpijade


Ovo nije prvi put da sajber nadači koriste momenat otvaranje nekog događaja kako bi izazvali probleme. Za vreme ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Pjongčangu je jedan destruktivni malver napravio probleme sa internetom i televizijskim sistemima zbog koga su novinari koji su izveštavali sa ceremonije otvaranja bili u problemu a o čemu se radi pročitajte dalje u postu. Organizatori su priznali da tehnički problemi nisu bili slučajnost i da se njihova mreža našla na udaru sajber napadača.


Istraživači kompanije Cisco su objavili izveštaj o malveru koji je korišćen u ovom napadu. Prema tvrdnjama istraživača malver koji je nazvan Olympic Destroyer ima jednu jedinu svrhu a to je uništenje podataka.  Izvlačenja podataka sa sitema organizatora izgleda da nije bilo po rečima istraživača. Istraživači još kažu da je ovo nešto što smo već videli sa BadRabbit i NotPetya malverima i da je priroda ovog malvera takva da ima za cilj da računar učini neupotrebljivim brišući shadow volume kopije, evidenciju događaja i da koristeći PsExec i WMI pokušava da se kreće dalje kroz okruženje.

Olympic Destroyer na sistemu postavlja dva fajla - jedan koji krade lozinke iz browsera i jedan koji krade lozinke sistema a zatim koristi cmd.exe i WBAdmin.exe da bi krišom obrisao backup operativnog sistema, i cmd.exe i BCEdit.exe da bi onemogućio pre-boot Windows recovery konzolu. Na kraju malver briše System i Security Windows logove da bi sakrio svoje tragove a onda isključuje sve Windows servise na računaru i isključuje računar posle čega ga je nemoguće pokrenuti. Ono što je zanimljivo jeste da malver ne briše nijedan fajl napadnutog računara. Podaci ostaju netaknuti ali sistem će se suočiti sa greškama pri pokušaju sledećeg pokretanja zbog toga što su mnogi ključni Windows servisi isključeni.


Kako je došlo do infekcije za sada nije poznato. Ko stoji iza ovog malvera i napada je nejasno ali se sumnja na dva moguća krivca a to su Severna Koreja i Rusija. Olympic Destroyer je po svemu sudeći rafinisanija verzija BadRabbita pa to upućuje na to da je možda u pitanju Rusija ali neki istraživači kažu da je ovaj malver sličniji alatima koje su ranije koristili kineski hakeri tako da preciznog odgovora još uvek nema.

1 коментар:

  1. Ako vam je potrebna usluga pouzdanog hakera za hakiranje baze podataka mobitela ili sustava, brisanje kriminalnih dosijea ili vraćanje ukradenog Bitcoina, obratite se easybinarysolutions@gmail.com ili whatsapp: +1 3478577580 koji su vrlo pouzdani i povjerljivi.

    ОдговориИзбриши